Selesai sudah Aidilfitri

Selesai sudah Aidilftiri 1433.  Selesai juga segala ibadah yang diwajibkan untuk kita lakukan semasa bulan barakah Ramadan.  Sekarang kita meneruskan kehidupan kita untuk menghadapi hari muka.  Kita perlu laksanakan yang sebaik mungkin supaya kesejahteraan dan kebahgiaan yang kita idamkan dapat dicapai.

Perpaduan antara kita yang telah diperkukuhkan semula semasa menyambut hari mulia 1 Syawal … bersama dengan azam baru untuk membawa lebih kecemerlangan kepada hidup kita di masa akan datang .. perlu direalisasikan.  Janji-janji yang kita lafazkan,  atau niat dihati untuk merapatkan lagi hubungan persaudaraan kita semasa kita,  perlu juga kita ambil kira.

Inilah yang harus dijadikan focus kepada aktiviti kita sekarang.

Kadang kala,  oleh kerana keadaan mendesak,  maka janji-janji akan kita lafazkan tanpa memikir akibatnya.  Kita berjanji akan membuat sesuatu yang boleh memperkukuhkan iman kita,  menguatkan aqidah kita,  menaikkan martabat kita,  dan membawa kemuliaan kepada diri kita.   Bila kita  duduk di atas sejadah pada solat Subuh menjelang 1 Syawal,  atau sewaktu mengerjakan solat sunat Aidilfitri,  atau semasa mengerjakan solat-solat wajib sepanjang hari mulia itu,  pelbagailah rancangan kita fikirkan ke arah ini.  Sekarang perlu kita lakukan janji-janji ini.

Di keliling kita,  para insan yang rapat sekali dengan diri kita,  ialah ahli keluarga kita sendiri … ayah, ibu, abang, kakak, adik dan sebagainya.  Harus kita bertanyakan diri kita,  bagaimanakah hubungan kita sesama kita.  Adakah hubungan ini dilakukan sesuai dengan landasan agama kita?  Wujudkah suasana hormat menghormati antara kita.   Wujudkah semangat bantu membantu antara kita?   Bagaimana pula dengan hubungan ini,  adakah ianya berteras dan dipengaruhi oleh kebendaan,  kekayaan,  kedudukan atau diikat kuat dengan rasa cinta dan kasih sayang antara kita.

Selama sebulan … dalam Ramadan … semasa kita menjalankan ibadah untuk memperkasa dan menyemarakkan bulan keramat ini,  dipercayai ini semua ada kita fikirkan.   Dan sekarang,  yang perlu dilakukan ialah menentukan bahawa hasrat dan idaman kita untuk membawakan satu kehidupan yang penuh makna dapat kita hasilkan.

Inilah yang merupakan perjuangan utama kita,  iaitu mencipta satu kehidupan yang sama-sama kita nikmati .. yang dibelai dan dibajai dengan rasa kasih sayang antara kita sesama kita.

Advertisements

Perihal Author
A retired government broadcast journalist and communications specialist still actively involved in activities pertaining to ICT and media,

One Response to Selesai sudah Aidilfitri

  1. Pingback: mediakalla.com » Puasa dan Takbiran Agar Bersyukur (Bagian II) | bijak.net

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: