Sara ibu bapa tanggungjawab anak

Dalam usaha kami membuat kajian,  rujukan,  meneliti dan mengkaji ehwal topik ‘SARA IBU BAPA TANGGUNGJAWAB ANAK‘,  memang banyak bahan mengenainya yang kami perolehi,  sama ada melalui Internet mahupun melalui buku atau pun kitab.

Sahihlah iaitu tanggungwab anak terhadap ibu bapa yang sudah lanjut umur adalah satu tugas penting yang harus dilaksanakan sebaik mungkin.

Carian ini,  adalah hasil dari banyaknya kisah dan cerita yang tersiar mengenai soal ini,  malangnya kisah yang negatif memang banyak dijumpai.

Cuba kita sama-sama renungkan kandungan artikel berikut yang dipetik dari akhbar BERITA HARIAN mengenai pandangan PERSATUAN PENGGUNA PULAU PINANG mengenai perkara ini.

“BARU-BARU ini, Pengarah Bahagian Warga Tua Jabatan Kebajikan Masyarakat, Mohd Fazari Mohd Salleh, berkata kerajaan mungkin akan memperkenalkan undang-undang untuk memaksa anak supaya menjaga ibu bapa mereka yang sudah tua.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) ingin menyatakan sokongan bagi memperkenalkan undang-undang seperti itu.

Adalah satu tanggungjawab moral bagi semua anak untuk menjaga ibu bapa mereka yang sudah berusia tetapi malangnya terdapat fenomena yang semakin meningkat di mana anak ini membiarkan ibu bapa mereka tanpa jagaan.

Sebagai ganti menghormati ibu bapa mereka yang sudah tua, mereka sebaliknya hanya menganggap orang tua mereka hanya sebagai beban. “

Sila klik di sini untuk mengikuti pandangan ini sepenuhnya.

Sama-samalah kita renungkan hal ini.

Advertisements

Perihal Author
A retired government broadcast journalist and communications specialist still actively involved in activities pertaining to ICT and media,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: