Apa lagi yang perlu dilakukan ..

Keluarga bahagia … keluarga ceria … keluarga sejahtera.   Sudah kerap kali kita mendengarnya.  Sudah banyak kali juga kita dengar hujah-hujah dan kata-kata semangat yang mendorong kepada wujudnya atau terciptanya keadaan-keadaan ini.

Akan tetapi,  apakah sebenarnya senario atau suasana yang boleh membawa kepada terhasilnya keadaan-keadaan ini dalam kehidupan kita.

Saya menjemput saudara memikirkan bersama, dan memerhatikan keadaan sekeliling yang boleh menjelmakan keluarga yang bahagia,  yang ceria dan yang sejahtera.

Kepada saya secara peribadi,  yang saya inginkan dalam keluarga saya ialah terdapatnya persefahaman di kalangan anggota keluarga,  terdapatnya sikap saling menghormati antara satu sama lain,  wujudnya semangat bantu membantu dalam apa keadaan sekali pun,  dan penting sekali tidak ada berlaku apa-apa pertelingkahan,  pertengkaran,  perselisihan faham dan sebagainya.   Ini kepada saya adalah ‘ingredient’ kebahagiaan dalam keluarga.

Sering kali kita dengar kisah pergolakan di dalam keluarga berpunca dari perkara-perkara yang materialistik dan kadang kala yang berpunca dari perasaan atau emosi … iaitu umpamanya mengenai harta dan wang ringgit,  mengenai kedudukan dalam masyarakat,  mengenai masalah yang dihadapi, berkaitan dengan fahaman dan ideology  dan  banyak lagi.

Pada pandangan saya,  kehidupan yang kita jalani ini banyak memerlukan suasana yang lebih tenang … khususnya dalam keluarga kita,  tambahan pula kita ketahui bahawa keluarga adalah merupakan sebagai ‘nucleus’ atau titik permulaan satu masyarakat atau bangsa itu.  Keadaan dalam keluarga secara langsung atau tidak langsung akan menggambarkan keadaan satu-satu bangsa itu secara menyeluruhnya.   Dalam hal ini,  memang wajarlah keadaan keluarga dipelihara sebaik mungkin.

Saya kira,  banyak juga yang sependapat dengan saya mengenai hal ini.

Advertisements

Perihal Author
A retired government broadcast journalist and communications specialist still actively involved in activities pertaining to ICT and media,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: