Beberapa Jenis Keperibadian Yang Perlu Dikenal Pasti – sambungan.

Cara kepimpinan seterusnya masih mengutamakan pencapaian matlamat dan pematuhan perintah,   tetapi sikap ibu bapa berkenaan adalah lembut sedikit.  Ibu bapa memberi kesempatan kepada anak-anak dan ahli keluarga lain mengemukakan pendapat mereka.   Walaupun begittu ibu bapa masih mempunyai kuasa mutlak untuk menentukan sama ada cadangan itu erbincang dengan ibu diterima atau tidak.   Yang pentingnya ialah anak-anak diberi peluang untuk bertanya dan berbincang dengan ibu bapa berkenaan.

Ibu bapa yang menggunakan gaya kepimpinan ini juga mengambil kira sedikit-sebanyak tentang keinginan dan keperluan ahli keluarga.   Mereka tidaklah mengenepikan begitu sahaja segala cadangan yang dikemukakan.  Ibu bapa harus berbicara dengan lembut dan tidak memaksa anak-anak dengan keras mengikut segala perintah mereka.  Cara ini dapat menimbulkan perasaan mesra di antara ibu bapa dengan anak-anak.

Cara kepimpinan berikut ialah gaya pemimpinan yang sederhana.   Ibu bapa tidak berlalu garang dan tidak juga terlalu permisif.   Perseimbangan wujud di antara autokratik dan permisif.   Cara kepimpinan ini membolehkan ibu bapa mencapai matlamat keluarga dan pada masa yang sama mengambil kira keperluan dan keinginan semua ahli keluarga.  Anak-anak diberi peluang yang tertentu dalam membuat keputusan yang berkaitan dengan diri mereka.  Ini bermakna anak-anak diberi kuasa untuk menentukan masa hadapan mereka,  melalui bimbingan dan panduan dari ibu bapa,  supaya mereka tidak sesat atau melakukan kesalahan yang boleh menimbulkan penyesalan di kemudian hari.

Ibu bapa ini juga mementingkan kehendak kelompok tetapi kehendak ini mestilah dicapai melalui cara yang tertentu.   Jikalau sesuatu perkara itu difikirkan bertentangan dengan nilai hidup keluarga dan bercanggahan dengan norma masyarakat,  ini akan ditentang oleh ibu bapa itu.

Cara kepimpinan ini dapat menghasilkan anak-anak yang bertanggungjawab.  Lagipun anak-anak diberi kesempatan untuk menggunakan inisiatif dan daya berfikir mereka dalam mengendalikan kehidupan seharian mereka.

Bersambung ….

Sumber:           ‘PERANAN KEIBUBAPAAN’  oleh Dr. Mat Saat Baki,   dalam Siri KELUARGA BAHAGIA,   diterbitkan oleh Lembaga Penduduk & Pembangunan Keluarga Negara Malaysia.

Advertisements

Perihal Author
A retired government broadcast journalist and communications specialist still actively involved in activities pertaining to ICT and media,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: